
Ceramiczno rurowy Mondial
Oferta
- piec wsadowy rurkowy
- 3/4 komory wypiekowe
- zasilanie: olej/gaz/drewno
Opis
PIEC CERAMICZNO RURKOWY „MONDIAL”
POŁĄCZENIE TRADYCJI Z NOWOCZESNOŚCIĄ
Piec piekarski „Mondial” przeznaczony jest do wypieku każdego rodzaju pieczywa, a w szczególności polskiego chleba pszenno-żytniego dzięki zastosowaniu rurek i ceramiki
WYJĄTKOWA KONSTRUKCJA
W piecu zastosowano elementy ceramiczne.
Komory wypiekowe z płytami hertowymi ogrzewane są systemem grubościennych rurek Perkinsa.
Podstawę pieca tworzą ceramiczna komora spalania oraz ceramiczne kanały spalinowe .
Bezpośrednio na kanałach gęsto ułożone są rurki oraz wydajne parownice, przez co do maksimum wykorzystano energię spalin. Ściany i góra pieca wypełnione są zaprawą ceramiczną akumulującą ciepło .
Cały piec izolowany jest grubą warstwą wełny mineralnej.
„Mondial” opalany jest nowoczesnym palnikiem gazowym lub olejowym Riello.
Palnik zamontowany jest na ruchomej płycie, umożliwiającej dostęp do komory spalania.
W razie potrzeby (brak gazu, oleju) można opalać piec drewnem ( standard ) lub węglem wykorzystując specjalne palenisko boczne ( opcja ).
WALORY UŻYTKOWE PIECA „MONDIAL”
Jakość produkcji
Ceramika, rurki oraz wydajne parownice zapewniają produkcja pieczywa (a zwłaszcza chleba pszenno-żytniego) najwyższej jakości: wielkość, wygląd i smak.
Energooszczędność
Rozwiązania konstrukcyjne gwarantują lepsze wykorzystanie spalin, akumulację ciepła
palnik o dużej sprawności z nowoczesnym układem sterującym
ceramika i rurki akumulując ciepło eliminują spadki temperatury po zasadzeniu
moc zainstalowana w piecu: tylko 1 kW !!!
Funkcjonalność, prostota obsługi i niezawodność
bardzo duża stabilność cieplna pieca umożliwia produkcję nawet na 3 zmiany
wszystkie instalacje dostępne są od przodu pieca (palnik, parownice, elektrozawory, sterowanie)
możliwy wypiek pomimo zakłóceń w dostawie paliwa (palenisko na drewno, zawory by-pass)
charakterystyka
• Maksymalna temperatura wypieku: 300 °C
• Modele: z 3 /4 komorami wypiekowymi wyposażonymi 2 / 3 / 4 drzwiczek
• Powierzchnia wypiekowa: od 5,10 do 26,80 m2
• Frontal, panele obudowy i okap wykonane ze stali nierdzewnej
• Oświetlenie komory wypiekowej za pomocą 2 lamp halogenowych
• System ogrzewania pieca za pomocą rur parowych ułożonych w kształcie pierścienia,
z podwójnym poprzecznym przewodem rurowym dla poszczególnych komór wypiekowych,
o średnicy 27 mm i grubości ścianki 4 mm, ogrzewających bezpośrednio płyty hertowe i strop każdej z komór wypiekowych.
• Parownice ogrzewane przez spaliny, z dogodnym dostępem w dolnej części pieca , pod komorami wypiekowymi
• Zasilanie: palnik gazowy / olejowy / na pelet / palenisko na drewno
• Palenisko i kanały spalinowe z materiałów ogniotrwałych i wylewki cementowej
• Otwory rewizyjne o dużych wymiarach pozwalające na przeprowadzenie w łatwy i szybki sposób operacji czyszczenia kanałów spalinowych
• Podłoże wypiekowe wykonane z cementowych płyt hertowych wzmocnionych metalową siatką
• Konstrukcja pieca wykonana na stałej podbudowie i podstawie
• Izolacja z wełny mineralnej o grubości minimalnej 20 cm z boku pieca
• Drzwiczki komór wypiekowych ze szkła hartowanego, wyposażone w przeciwwagi ze stali nierdzewnej z możliwością regulacji
• Kanałowe zaczepy na aparaty załadunkowe
sterowanie piecem