Miesiarka MW firmy Escher
Podpowiadamy jak zwiększyć wodochłonność mąki i poprawić jakość ciasta z miesiarką MW firmy Escher?
Jednym ze sposobów na urozmaicenie asortymentu i obniżenie kosztów jest prowadzenie produkcji na bazie ciast o dużej wydajności (TA). Jak zwiększyć wodochłonność mąki i poprawić jakość ciasta? Podpowiadamy, jak to osiągnąć.
W procesie miesienia luźnych ciast kluczowe okazuje się optymalne, ale przede wszystkim trwałe połączenie jak największej ilości wody z mąką. Oprócz jakości użytej mąki ogromny wpływ na uzyskiwany efekt ma sposób miesienia, czyli kombinacja takich czynników jak m.in.: kształt dzieży i miesidła, ich wzajemne dopasowanie, ilość obrotów, wzajemny stosunek obrotów dzieży i miesidła, czas miesienia ze zmiennymi fazami. Właśnie dlatego firma Escher oferuje hydrauliczną miesiarkę MW z podwójnym miesidłem.
Dla użytkownika oznacza to możliwość przygotowania bardzo luźnego ciasta w krótszym czasie. Dodatkowo miesiarka MW została wyposażona w innowacyjny, opatentowany system dolnego blokowania i napędu dzieży. Miesiarka MW firmy Escher jest maszyną o bardzo solidnej konstrukcji, zaprojektowaną do intensywnej pracy wszędzie tam, gdzie liczy się uzyskanie dużej produkcji w jak najkrótszym czasie, ale bez utraty jakości produktu końcowego.
Technologia – więcej wody w krótszym czasie.
Zastosowane przez firmę Escher podwójne miesidło z zamkniętymi profilami nadzwyczaj skutecznie (więcej, szybciej i trwale) łączy mąkę z wodą. W warunkach produkcyjnych czas miesienia w miesiarce MW firmy Escher jest krótszy nawet do 50% w porównaniu z klasyczną „spiralą”. Ponadto w tym skróconym czasie podwójne miesidło zwiększa aktywnie absorpcję wody przez mąkę o 4-6 % w zależności od rodzaju ciasta. To wszystko bez najmniejszej utraty jakości – przeciwnie – zwiększa się porowatość produktu finalnego (np. ciabatty). System Vario Drive pozwala na swobodną i płynną regulację prędkości pracy zarówno miesidła jak i dzieży.
Programy produkcyjne – na usługach technologii
Zalet związanych z użytkowaniem miesiarki MW Escher jest jednak więcej. Swoją wartość i przewagę na tym polu pokazuje zastosowany panel dotykowy z intuicyjnym w obsłudze interfejsem, oraz polskim menu. Możliwa jest zatem prosta praca manualna oraz praca z 90 recepturami, dostępnymi na liście wyboru. W każdej recepturze można zaprogramować do 10 faz, z użyciem takich parametrów jak: obroty miesidła (60-250 obr./min), obroty dzieży (8-18 obr./ min.), kierunek obrotu dzieży, czas miesienia (0-60 min.), temperatura ciasta, pauza (dodatki, odpoczynek).. Na panelu dostępne są również informacje użyteczne dla obsługi oraz dla właściciela, takie jak: czas pracy miesiarki, zalecane czynności obsługowe, przewidziane terminy przeglądów technicznych, komunikaty o alarmach wraz z diagnostyką oraz inne.
Technika – opatentowana innowacyjność.
Od innych miesiarek tego typu maszynę MW Escher odróżnia unikalny system blokowania i napędu dzież. Dzieże blokowane są centralnie od dołu dociskanym hydraulicznie stożkiem, który równocześnie napędza je podczas pracy. Odpowiednio dobrany, osiowy docisk gwarantuje stabilną pracę dzież bez występowania efektu „owalu” oraz utrzymuje stały, właściwy dla danego ciasta stosunek obrotów dzieży i miesidła bez efektu „poślizgu” dzieży, nawet gdy jej ścianki są zabrudzone olejem. System stożkowy przystosowany jest do mycia wodą. Producent umożliwia również zastosowanie klasycznego, łapowego systemu mocowania oraz rolkowego napędu bocznego dzież. Miesiarka MW Escher posiada jeszcze inne zalety wynikające z przyjętych rozwiązań konstrukcyjnych, mających bezpośredni wpływ na skuteczną pracę i obsługę, m.in.: mocny i cichy napęd, centralny system smarowania, duże koła jezdne dzieży oraz zdystansowanie korpusu od posadzki ułatwiające utrzymanie czystości pod maszyną. Ponadto miesiarka jest zintegrowana z wywrotnicami do dzież i podzielnicami firmy Escher.
Możliwości maszyny – jak je wykorzystać?
Przede wszystkim zastosować ją do produkcji ciast luźnych, o dużej porowatości (np. ciabatty). Ale nie tylko. Ta maszyna to optymalne rozwiązanie dla różnorodnych ciast m.in. pszennych, żytnich, drożdżowych, tłuszczowych itd. Miesiarka MW firmy Escher doskonale sprawdza się w produkcji wymagającej częstego i szybkiego miesienia bez efektu grzania i utraty jakości ciasta. Maszyna dostępna jest w wersjach 160-240-400 kg ciasta.