Oferta

Wagodzielarka do ciasta KRAS CASSETTA

Dzielarki do ciasta

  • nawet do ciast TA 190
  • kęsy bezpośrednio do foremek
  • programowanie receptur

Opis

 

Uniwersalna wagodzielarka objętościowa 2 tłokowa dostosowana do podziału ciast pszennych, pszenno-żytnich oraz żytnich. Obrotowy system podziału objętościowego z 1-pasażowym przejściem ciasta.

Doskonale dzieli ciasto mieszane o wysokiej zawartości mąki żytniej i TA ok. 190.

FUNKCJA WYKŁADANIA KĘSÓW BEZPOSREDNIO DO FOREMEK .

Dzielarka przeznaczona do pracy wyłącznie w tym trybie.

Podawanie pustych foremek oraz odbieranie pełnych – ręczne.

Zalety:

– dzielarka UNIWERSALNA, skuteczna w pracy z wszystkimi rodzajami ciast

POSZERZONY TRANSPORTER z regulacją szerokości pracy ( do różnych form).

– zastąpienie pracy ludzi funkcją bezpośredniego wkładania kęsów do foremek

– napęd realizowany poprzez MOTOREDUKTOR ( bezobsługowy z automatycznym smarowaniem)

– wysoka precyzja podziału z funkcją korekty wagi na panelu

VOLUMINATOR: dopasowanie ilości zasysanego ciasta do zadanej wagi kęsów

– bardzo solidna konstrukcja

SERWOMOTOR: automatyczne dopasowanie wagi kęsów do receptury

Panel kontrolny TOUCH SCREEN Z PLC SIEMENS Steep 7

Programowanie receptur ( ustawień dla różnych chlebów) w zakresie:

– wydajność dzielarki

– waga kęsów

– ilości zasysanego do podziału ciasta

Sprężynowy system regulacji docisku ( regulacja w zakresie 1-2 Bar)

Zestaw do ciast luźnych i żytnich ( skrobak z olejeniem).

Panele ze stali nierdzewnej INOX.

Zbiornik oleju o pojemności 9 litrów wraz ze skalą zużycia oleju

Komora ważąca wykonana w technologii ”Ni-resist”

Zatrzymanie w pozycji Stop: do czyszczenia

Pneumatyczne pozycjonowanie foremek w fazie.

Możliwość blokowania podczas pracy jednego tłoka w celu napełniania form w ilości nieparzystej ( zmniejszenie wydajności o połowę ).

Przeczytaj artykuł na temat Kras Cassetta

 

LUŹNE CIASTA PROSTO DO FOREMEK?

TAK. Z DZIELARKĄ KRAS TO PROSTE.

Urozmaicenie asortymentu i naturalne przedłużenie świeżości pieczywa przy równoczesnej poprawie jego smaku to obecnie podstawowe cele piekarzy. Tylko jak je osiągnąć, mając na uwadze konieczność obniżania kosztów produkcji? Podpowiadamy, co warto zrobić w tym kierunku, eliminując przy okazji kosztowną pracę ręczną.

Jednym ze sposobów na urozmaicenie asortymentu i poprawę smaku chleba jest prowadzenie produkcji na bazie ciast żytnich i luźnych, o dużej wydajności . A stąd już tylko krok do chleba foremkowego, który – stanowiąc istotne uzupełnienie bogatego asortymentu pieczywa – coraz bardziej zyskuje na znaczeniu w polskich piekarniach. Mechaniczne dzielenie bardzo luźnych ciast w typowych dzielarkach z zachowaniem wymogów technologicznych jest jednak bardzo utrudnione lub niemożliwe.

Właśnie dlatego firma Gostol – w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku i przy mocnej inspiracji ze strony firmy Italmarco – skonstruowała i oddała do dyspozycji polskim piekarzom dzielarkę „KRAS KASETA INTEGRAL” z funkcją wykładania kęsów żytnich i luźnych o TA 190 bezpośrednio do foremek. W praktyce oznacza to eliminację kosztownej i nieprzewidywalnej pracy ręcznej. W tym celu maszyna została fabrycznie przystosowana do podziału ciast, trudnych w obróbce mechanicznej. Tak powstała najbardziej uniwersalna dzielarka na rynku.

Nowe możliwości

„KRAS KASETA INTEGRAL” jest wagodzielarką objętościową dwu-tłokową o bardzo solidnej konstrukcji, dostosowaną do podziału większości stosowanych w piekarniach ciast, w szczególności do żytnich i luźnych. Na uwagę zasługuje wyjątkowe rozwiązanie konstrukcyjne, umożliwiające wykorzystywanie wymiennych, modułowych transporterów. O korzyściach płynących z posługiwania się nimi mówi Marek Klichowski, Prezes Zarządu ITALMARCO, firmy, która jako jedyna zaprezentowała tę dzielarkę na tegorocznych, kwietniowych targach Bakepol w Kielcach.

Dzięki wymiennym, modułowym transporterom, możliwa jest praca nie tylko w linii do chleba, czyli z klasycznym transporterem, ale dodatkowo istnieje możliwość pracy z foremkami i automatycznego nakładania do nich kęsów za sprawą transportera specjalnie przystosowanego do tej funkcji, z odpowiednimi regulacjami – mówi Marek Klichowski. I dodaje. – To intrygujące i zupełnie wyjątkowe, że funkcja ta nie ogranicza w żaden sposób możliwości pracy dzielarki w linii do chleba.

Od zwykłych dzielarek dostępnych na rynku, Kras Kaseta Integral odróżnia się szerokim spektrum pracy w zakresie rodzajów ciast, w szczególności tych o wysokiej zawartości mąki żytniej i wydajności dochodzącej nawet do TA190. To jedna z jej podstawowych zalet. Warto także zwrócić uwagę na fakt, że w dzielarce zastosowano system pneumatycznego, sprzężonego z PLC pozycjonowania foremek, co jest zdecydowanie najpewniejszym rozwiązaniem, stosowanym i sprawdzonym zresztą przez firmę Gostol w swoich liniach przemysłowych. Zastosowane regulacje umożliwiają przystosowanie dzielarki do foremek o różnych gabarytach, połączonych w zestawy od dwóch do nawet sześciu sztuk. Standardowy zakres regulacji jest naprawdę szeroki a dodatkowo, na życzenie firma Gostol może wykonać wersję „na miarę”, dostosowana do foremek nietypowych.

Możliwość blokowania jednego tłoka w celu napełniania zestawów form o ilości nieparzystej daje swobodę i pozwala na rozszerzenie gamy stosowanych foremek, a co za tym idzie całego asortymentu produkcji.

Jak skutecznie wykorzystać możliwości dzielarki Kras Kaseta Integral? Przede wszystkim zastosować ją jako element linii do chleba. W ten sposób ta sama dzielarka upora się z produkcją tradycyjnej „baltony” jak również „foremki”.

Jako że praca z ciastami luźnymi i żytnimi stawia większe wymagania, dzielarka Kras wyposażona jest w lej ze stali nierdzewnej, dodatkowo teflonowany, a także- na życzenie – olejony. Sposób, w jaki zostanie wykonane olejenie – ręczny bądź automatyczny – pozostaje do decyzji użytkownika. Pojemność leja dobierana jest do warunków produkcyjnych (przystosowana do wrzucania ciasta ręcznego lub z wykorzystaniem wywrotnicy do dzież).

Uciążliwa praca… poszła do lamusa

Nie do przecenienia jest fakt, że z taką dzielarką nareszcie można zapomnieć o ręcznym wkładaniu (wlewaniu) porcji ciasta do foremek, ich każdorazowym ważeniu itd. ( fot. poniżej). Ale to nie jedyna dobra wiadomość. Użytkowników dzielarki z pewnością ucieszy fakt, że obsługa dzielarki jest prosta i bezpieczna. Nawet zamiana transporterów i przezbrojenie dzielarki do pracy w linii lub z foremkami jest w praktyce prosta i szybka. To zasługa modułowej, jezdnej konstrukcji samej dzielarki, zmienianych elementów, jak i zastosowanych połączeń elektrycznych. Dzięki temu obsługujący maszynę mogą wykonywać tę czynność samodzielnie i w krótkim czasie. Kółka umożliwiają łatwe przestawienie modułów, a nawet całej dzielarki w dowolne miejsce.

Zalet związanych z użytkowaniem dzielarki Kras Kaseta Integral jest jednak więcej. Część z nich wymienia Marek Klichowski z ITALMARCO. – Na pewno walory użytkowe w dużym stopniu podwyższa łatwość obsługi i gwarancja precyzji podziału z funkcją korekty wagi. Swoją wartość i przewagę na tym polu pokazuje zastosowany w dzielarce panel kontrolny TOUCH SCREEN Z PLC SIEMENS. To dzięki niemu oraz wyposażeniu dzielarki w SERWOMOTOR możliwa jest automatyczna zmiana ustawień maszyny i dopasowanie wagi kęsów do wybranej receptury ( bez konieczności pamiętania ustawień i uciążliwego użycia pokręteł ). W uzyskiwaniu precyzji pomaga VOLUMINATOR kontrolujący ilość przeznaczonego do podziału ciasta. Z punktu widzenia użytkownika bardzo ważną rolę odgrywa również KOMPENSATOR CIŚNIENIA, stosowany w komorze podziału, który zapewnia delikatną obróbkę. Eliminuje on ryzyko nadmiernego ściskania ciasta podczas procesu podziału.

P jak pewność działania

Nie sposób opisać dzielarkę Kras Kaseta Integral pomijając zalety wynikające z przyjętych rozwiązań konstrukcyjnych, mających bezpośredni wpływ na bezawaryjną i skuteczną pracę. Przykładowo firma Gostol zastosowała do napędu dzielarki wysokiej jakości bezobsługowy MOTOREDUKTOR z automatycznym smarowaniem, w przeciwieństwie do innych producentów, stosujących tańsze przekładnie łańcuchowe, które są awaryjne i nietrwałe. Po skończonej pracy operator może zatrzymać dzielarkę w pozycji „do czyszczenia”, dzięki czemu wykonanie czynności obsługowych jest i szybkie, i proste. To wszystko zachęca obsługę do ich regularnego wykonywania. Dodatkowo pomaga w tym obrotowa konstrukcja leja umożliwiająca pełny dostęp do komory. Co jeszcze? Z pewnością warto podkreślić, że komora ważąca wykonana jest w technologii „Ni-resist”, a zastosowane panele wykonane są ze stali nierdzewnej Inox.

Dzielarka wyposażona jest w moduł standardowego transportera do pracy w linii do chleba oraz stosowany zamiennie moduł transportera do foremek. Każdy z nich na życzenie może zostać opcjonalnie przedłużony.

Zastosowanie dzielarki KRAS KASETA INTEGRAL to bez wątpienia skuteczna metoda na to, by z jednej strony osiągnąć zamierzone efekty technologiczne, a z drugiej – nie nadwyrężyć zanadto portfela, mocno ograniczając koszty związane z pracą ręczną. Potwierdzenia atrakcyjności tej oferty nie trzeba było szukać długo – dzielarka została zaprezentowana na kwietniowych targach Bakepol w Kielcach przez firmę ITALMARCO i cieszyła się ogromnym zainteresowaniem piekarzy. Pierwsi zainteresowani zdążyli już zakupić dzielarki do pracy z foremkami, a decydujące przy podejmowaniu decyzji okazały się próby i prezentacje technologiczne przeprowadzone w siedzibie firmy Italmarco w Skawinie.

Obserwując działanie dzielarki Kras Kaseta w czasie pracy, z łatwością można dostrzec jej walory użytkowe i ekonomiczną sensowność decyzji o jej zakupie.

To naprawdę działa i oszczędza!

Całodobowy serwis

Telefon serwisowy dostępny jest przez całą dobę: +48 695 985 075

Nasi partnerzy:

Kontakt:

Italmarco Sp. z o.o. ul. Jagielnia 6; 32-050 Skawina
   
Tel.: 12 422 55 47 | FAX: 12 422 67 50
https://www.italmarco.pl/schowek/

Monitorujemy anonimowo aktywność na stronie, korzystamy z cookies i local storage.

Jeśli nie zmienisz ustawień pliki cookie będą zapisywane na Twoim urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.