Silosy stalowe Silbox
Silosy
- Silosy wewnętrzne i zewnętrzne, Big Bag
- Automatyzacja dozowania
- Kontrola procesu
Opis
Instalacja silosowa Cepi Silbox służy do magazynowania, transportu i dozowania surowców w przemyśle piekarsko – cukierniczym. Jest ona w pełni kompatybilna ze stosowaną w Polsce technologią magazynowania, transportu i dozowania surowców oraz umożliwia dostosowanie piekarni i zakładów produkcyjnych do rozporządzeń WE, nakładających obowiązek wprowadzenia systemu HACCP. Ponadto instalacja silosowa oferowana przez Italmarco spełnia wymagania Dyrektywy ATEX 94/9/EC dotyczącej sprzętu przeznaczonego do stosowania w obszarach zagrożonych wybuchem.
Opis technologiczny
Mąka dostarczana jest z młyna do instalacji silosowej mąkowozem skąd zostaje przepompowana do zbiorników. Pełną kontrolę ilości zmagazynowanej mąki zapewnia system ważenia zbiorników opierający się na elektronicznych urządzeniach ważących SWS sterowanych z centralki WP 104. Ilość surowca w zbiorniku silosa kontrolowana jest w sposób ciągły umożliwiając optymalizację organizacji dostaw i sterowania zapasami w procesach logistycznych zakładu produkcyjnego.
Mąka przechowywana jest w zbiornikach metalowych posiadających system aktywnego napowietrzania. Firma Italmarco wyposaża oferowane instalacje w osprzęt elektrotechniczny firmy Siemens, gwarantujący wysoką trwałość i niezawodność. Ściany wewnętrzne silosów są gładkie – bez elementów zatrzymujących mąkę np. w postaci kątów prostych. Wszystkie konieczne wzmocnienia konstrukcyjne ścian są zamontowane po zewnętrznej stronie zbiornika.
Aktywne napowietrzanie sprężonym powietrzem, wprowadzanym do wnętrza zbiorników przyspiesza dojrzewanie mąki i zapobiega tworzeniu się leja, podczas jej pobierania, dzięki czemu zawsze pobierana jest mąka najbardziej dojrzała.
Pracą instalacji silosowej SILBOX zarządza specjalistyczny, dedykowany komputer sterujący WP 140 lub WP 300, posiadający prosty w obsłudze interfejs umieszczony w miejscu dozowania i obsługiwany przez ciastowego lub technologa.
Przeczytaj więcej na temat kompleksowych instalacji silosowych oferowanych przez Italmarco.
Wymagania HCCP
.
ŚCIĘTE NAROŻNIKI I SKOŚNE DNO
Taka konstrukcja silosu eliminuje ryzyko zalegania mąki w narożnikach zbiornika, a więc w miejscach naturalnie sprzyjających jej zatrzymywaniu się.
W narożnikach o kącie prostym mąka zalega od momentu pierwszego załadunku silosu, stwarzając realne zagrożenie starzenia się i rozwoju pleśni lub szkodników. Dlatego tylko zastosowanie silosów z dodatkowymi ściankami narożnymi i skośnym dnem zbiornika zapewnia całkowite i samoczynne opróżnienie silosu oraz wymaganą stuprocentową higienę.
WZMOCNIENIA NA ZEWNĄTRZ – WNĘTRZE IDEALNIE GŁADKIE
- WNĘTRZE ZBIORNIKA IDEALNIE GŁADKIE – mąka nie pozostaje nawet w małych ilościach.
- SKUTECZNY SYSTEM NAPOWIETRZANIE MĄKI – gwarantuje całkowite opróżnienie zbiornika bez ingerencji pracownika.
- DNO AKTYWNE – ŁOŻE NAPOWIETRZAJĄCE – wywołuje efekt masażu mąki bez mieszania kolejnych jej warstw przez co mąka w naturalny sposób spływa do zaworu gwiaździstego po skośnym dnie.
Elektroniczny system wag kontrolnych SWS pozwala natychmiast sprawdzić ilość mąki w dowolnym silosie zarówno w czasie załadunku z mąkowozu jak również w trakcie produkcji. System może być sprzężony z programem kompleksowo zarządzającym produkcją – Supervisor.